FOKUS 2014
videokunst-festival

6. februar 2014 til 2. marts 2014

For fjerde år i træk inviterer Nikolaj Kunsthal til Danmarks største videokunstfestival.

Fra 6. februar og frem til 2. marts 2014 vil videokunstværker af markante, udenlandske navne og nye, spirende talenter, den populære og prestigefyldte open call-konkurrence, events, talks og teknologiske platforme indtage Nikolaj Kunsthal, mens FOKUS CITY vil flytte festivalen ud i byen på særligt opstillede videobokse.

Som noget nyt er Nikolaj Kunsthal gået sammen med Wondercool, FROST festival, Statens Museum for Kunst og Copenhagen Cooking om flere arrangementer. 

I festivalperioden bliver Nikolaj Kunsthal forvandlet til et mekka for videokunst. Oplev Danmarkspremierer på nye værker af toneangivende kunstnere fra ind- og udland samt en bred vifte af forskellige kuraterede videoprogrammer, artist talks og events.

 

FOKUS 2014 videoprogram

FOKUS 2014 byder på den New York-baserede danske kunstner Mads Lynnerups Moving Images, en finurlig interaktiv installation, hvor fire nyproducerede videoer projiceres fra fire forskellige hjørner på en særlig drejeskærm midt i rummet, som publikum kan bevæge og lege med.

Den danske videokunster Katja Bjørns dobbeltprojektion Relief, der blev vist på Kvindemuseet i Århus i 2013, og som nu vises i Nikolaj Kunsthal, er et must see for det københavnske publikum. Katja Bjørn er kendt for sine ombygninger af hverdagsting, hvor videoer titter frem i skuffer og bag låger. I Relief er det dog den storslåede dobbeltprojektion af hhv. en gruppe kvinder og en gruppe mænd, der bestræber sig på at nå en anden tilstand, der er omdrejningspunktet.

Den tyske videokunstner, professor på Det Kongelige Danske Kunstakademi og jurymedlem af årets open call Angela Melitopoulos, viser sit tidlige hovedværk Passing Drama fra 1999. Det er et imponerende værk på hele 66 minutter, og Nikolaj Kunsthal ser frem til at vise, hvad kunstakademiets helt nye professor i mediekunst står for.

Til FOKUS 2014 har den ægyptiske film- og videokurator Sherif Awad kurateret er særligt ægyptisk program, der reflekterer de politiske og kulturelle forhold i landet i disse år. Det har resulteret i en præsentation af fire videoværker af de tre ægyptiske samtidskunstnere, Mohamed Abouelnaga, Khaled Hafez og Maha Maamoun, som hver på sin måde arbejder med, hvordan velkendte symboler og udtryk kan få ny betydning.

FOKUS 2014 byder endvidere på premiere på Løgndetektoren lørdag den 8. februar kl. 15 i Nikolaj Kunsthal. Billedkunstneren Tina Enghoff og en gruppe børn og unge fra Folehaven har i fællesskab lavet filmen Løgndetektoren, som reflekterer over løgn og sandhed og de forventninger, vi har til hinandens historier.

Endelig byder FOKUS 2014 på et gensyn med Christina Christensen, Nanna Lysholt Hansen og Kristina Steinbock – alle tre blandt de nominerede til tidligere open calls. De indtager kunsthallen hver med helt nye værker, og Nikolaj Kunsthal er særdeles stolt over at kunne byde på premierer fra de tre fremadstormende kunstnere. 

Open call 2014

Den populære og prestige fyldte open call-konkurrence er et af hovedpunkterne på FOKUS 2014. 147 videoer fra 15 lande konkurrerer om juryens gunst. Det tværfaglige dommerpanel har snævret feltet ned til ti nominerede værker, og på premiereaftenen vil juryen offentliggøre de tre vindere.

Vinderne af dette års FOKUS videokunstfestival er:

Margarida Paiva (N): Every Story Is Imperfect
Marcus Shahar (IL): Seeds 
Samira Hashemi (US): Ou She'r Mikhanad (She Reads the Poem)

De øvrige syv nominerede er:
Yuval Yairi & Zohar Kawaharada (IL), Land, 2013
Helene Garberg (DK), Interim, 2013
Jacobus Capone (AUS), Foreign Fado, 2013
Mark Tholander (DK), ####, 2013
Margarida Paiva (NO), Every Story Is Imperfect, 2012
Marcus Shahar (IL), Seeds, 2012
Samira Hashemi (USA), Ou She'r Mikhanad (She Reads the Poem), 2013 Heidi P. H. Nikolaisen (DK), Education of the Dragchild, 2013
Katja Adomeit (DK), NOT AT HOME, 2013
C Franco Maldonado (PRI), Selfie as a Sundial, 2013

Både vinderværkerne, de ti nominerede videoer samt samtlige 147 værker kan opleves på FOKUS 2014.

Juryen består af Michael Thouber, kanalchef, DR2; Lars Movin, forfatter og filmskaber; Angela Melitopoulos, kunstner og professor ved Skolen for Mediekunst, Det Kongelige Danske Kunstakademi; Elisabeth Delin Hansen, leder, Nikolaj Kunsthal samt Andreas Brøgger, kurator, Nikolaj Kunsthal. 

 

Samarbejde med Wondercool

I 2014 bliver FOKUS for første gang en del af Wondercool – fællesbetegnelsen for en begivenhedsrig februar, hvor Københavns store etablerede festivaler disker op med arkitektur, design, mad, mode, musik, kunst og andre kulturoplevelser. Vi er glade for den support og det fællesskab med andre festivaler og institutioner, som Wondercool åbner for.

 

Copenhagen Cooking: Taste of Emotions

Taste of Emotions – et sanseudvidende eksperiment på tværs af videokunst og kogekunst i samarbejde med Copenhagen Cooking. Den 8. og 15. februar kl. 19.30 kan du opleve en unik flerretters menu komponeret til et specialkurateret videoprogram, der både udvider og forstyrrer smagsoplevelsen. Se mere om og køb billet til Taste of Emotions

BYOB (Bring Your Own Beamer

BYOB (Bring Your Own Beamer) - I 2014 byder FOKUS igen på BYOB – denne gang i en specialudgave på Tøjhusmuseet, som vi arrangerer i samarbejde med FROST Festival og SMK. Kom og vær med til at fylde Tøjhusmuseet, når vi inviterer kunstnere og andre med flair for videoprojektioner til at skyde løs på museet blandt de gamle kanoner. FROST disker op med koncerter i det tilstødende Christian 4.’s Bryghus med Turboweekend og The Mountains, og SMK stiller mere end hundrede kunstværker til rådighed for alle deltagere, som kan lave deres egne kreative video-mashups med kunsthistorien. NB! koncerterne er udsolgt, men man kan komme på venteliste, ligesom BYOB er åbent for alle.

BYOB 21. og 22. februar 2014 - læs mere

 

Verdenspremiere på film i første person: Skammekrogen

Et spisebord med stole står midt i rummet. Der er dækket op til fem. På hver tallerken ligger et sæt briller og nogle høretelefoner. Du sætter dig ned, tager briller og høretelefoner på, og straks begynder en film, hvor du er én af de medvirkende. Midt i et familiedrama over sovs, kartofler og tåkrummende pinligheder.

Virtual reality er tilbage i topform med Oculus Rift-teknologien, og i Skammekrogen  får man muligheden for at opleve, hvad skuespilleren oplever - som om man var der selv. Man ser, hvad skuespilleren ser, og man hører, hvad skuespilleren hører. Man bliver en karakter i filmen. Kom til premiere på Skammekrogen  med brun sovs, kartofler og masser af familie(u)hygge fredag den

7. februar kl. 19

Skammekrogen er skabt af Johan Knattrup Jensen, Mads Damsbo og Dark Matters. Skuespillere er Sofie Stougaard, Ole Boisen, Katrine Bruun, Benjamin Engell og Sebastian Teschemacher.

Se mere på skammekrogen.dk
DR P1 Harddiskens var forbi og prøve Skammekrogen - og de kunne lide den. Hør med her (ca. 20 min. inde)

 

Løgndetektoren

Billedkunstneren Tina Enghoff og en gruppe børn og unge fra Folehaven har i fællesskab lavet filmen Løgndetektoren, som på humoristisk vis reflekterer over løgn og sandhed og de forventninger, vi har til hinandens historier.

Premiere på Løgndetektoren lørdag 8. februar kl. 15

Alle er velkomne

 

FOKUS CITY

Ligesom tidligere år vil FOKUS også dukke op på forskellige venues i København – stay tuned...

Under festivalen kan man nyde mad og drikke i festivalcaféen og hygge sig i fatboys, mens man ser de mange timers video.

 

NB - ændrede åbningstider

I hele festivalperioden har Nikolaj Kunsthal særlige åbningstider:

Torsdag-fredag fra kl. 12 til 22 og lørdag-søndag fra kl. 12 til 17

Der kan købes partoutkort til festivalentre i Nikolaj Kunsthal for kr. 50. Enkelte arrangementer kan koste ekstra.

  

Læs mere om tidligere års FOKUS videokunstfestivaler: 

FOKUS 2011

FOKUS 2012

FOKUS 2013

 

 

FOKUS 2014 videokunstfestival er støttet af: