Lotte Nielsen:
Haus of Dragons

7. februar 2019 til 28. februar 2019

Som endnu en optakt til FOKUS videokunstfestival 2019 har vi glæden af at kunne præsentere filmen Haus of Dragons af Lotte Nielsen i Nikolaj Kunsthals Tårnrum.

Haus of Dragons er Lotte Nielsens anden film om et udsnit af LGBT-miljøet i Istanbul, hvori en gruppe af unge studerende fra LGBT-klubben er iscenesat i lokalerne i en afsidesliggende, forladt græsk skole. 

LGBT-klubben, de unge er medlem af, har været under politisk pres, særligt oven på det mislykkede militærkup mod præsident Erdogan i juli 2016. Styret har udskiftet universitetets tidligere dekan med en regeringsvenlig ditto, som blandt andet som en del af den nye politiske linje har valgt at sløjfe det stipendie til støtte for trans-studerende, som LGBT-klubben i forbindelse med deres årlige drag-show ’Miss Gender’ har samlet ind til.

Den regeringsvenlige del af pressen har desuden, ifølge flere af de unge, skrevet kritiske og decideret vildlendende artikler om klubben og dens arbejde for at fremme rettigheder for LGBT-studerende på universitetet og i det tyrkiske samfund i det hele taget. Den tyrkiske regering har, ud over at forbyde den årlige Gay Pride, de seneste år vedtaget en række love, som på forskellige måder forringer LGBT-personers rettigheder, og det i en tid og i et land hvor LGBT-personer i uhyggelig grad chikaneres, udsættes for vold og hate crimes og ligefrem myrdes.

Kort inden optagelserne til filmen havde der på universitetet fundet en demonstration sted, som støttede den tyrkiske regerings indblanding i krigen i Syrien. En del af de unge medvirkende i filmen havde sammen med deres venner og medstuderende deltaget i moddemonstrationen, som for flere af de deltagende resulterede i, at de blev anholdt og senere fængslet, en begivenhed som naturligvis påvirkede de unge meget, og som flere af dem refererer til i filmen.

Haus of Dragons følger de unge fra LGBT-klubben hen over et par dage, hvor de fester og danser med hinanden og taler og skriver om glimt af erindringer fra deres barndom, deres ungdomsliv, første kærlighedserfaringer, om det at vokse op med en viden om at være anderledes, at færdes og finde sig til rette i et samfund, hvor det at være anderledes, ikke mindst på parametre som køn og seksualitet, kan være - og i stigende grad er - katastrofalt.