Bank & Rau:
Menneskebyen

3. november 2018 til 27. januar 2019

ERINDRINGER FRA BEBOERE I BYDELEN TINGBJERG HAR BLANDT ANDET VÆRET INSPIRATIONSKILDE I DEN NYE UDSTILLING MENNESKEBYEN SKABT AF KUNSTNERDUOEN BANK & RAU TIL ØVRE GALLERI I NIKOLAJ KUNSTHAL.

Menneskebyen er en udstilling skabt til Nikolaj Kunsthals Øvre Galleri af kunstnerduoen Bank & Rau. Titlen refererer til arkitekten Steen Eiler Rasmussens kaldenavn for bydelen Tingbjerg, som han tegnede i 1950erne. Tingbjerg figurerer i dag på den såkaldte ghettoliste, er betegnet som et bevaringsværdigt byggeri, og blev i sin tid tegnet til at dække behovet for genhusning grundet 40'ernes sanering af indre København.

Bank og Rau har til udstillingen skabt et byrum af transparente skillevægge med originale vinduesskodder fra Tingbjerg. Væggene konkretiserer kontrasten mellem det levede hverdagsliv i Tingbjerg og det stigmatiserende blik fra det omkringliggende Danmark og kontrasten mellem helhedsplaner og det enkelte menneskes særegne livsbane.

I deres arbejde med udstillingen har Bank & Rau haft en tæt kontakt til området, og konkrete menneskers historier og erfaringer har lagt grund for en række skulpturer og figurer som befolker installationen. Som til eksempel i værket “Tørvask” der på monumental vis fremviser hovedbeklædningen og ansigtsbehåringens personlige udtryk.  I værket ses en mur af gamle vaskemaskiner fra de nyligt moderniserede kældervaskerier i tingbjerg, maskinerne er i forskellige stadier af opløsning, og oven på dem er placeret en mangfoldighed af buster i overmenneskelig størrelse. Til busterne har Bank & Rau tegnet en række tingbjerg tørklæder printet på satin.

I Installationen sammenstiller Bank & Rau objekter fra det almene boligbyggeri, som industrivaskemaskiner, branddøre, køkkenskuffer, med by-ikoner som den klassiske københavnerbænk og nyere by-design som skraldespanden med det påklistrede slogan: REN kærlighed til KBH. Virkelighedens objekter samples med lydklip, fotocollager, printede tekstiler som sengetøj og tørklæder og menneskefigurer af genbrugstøj og frembringer tilsammen en flygtig virkelighed der for en kort periode kaster et blik på et sted i vores samfund.

Udstillingen er blevet til med støtte fra med Nordea-fonden.
 
MENNESKEBYEN AF BANK & RAU
FERNISERING FREDAG D. 2. NOVEMBER KL 16-19.
GRATIS ADGANG, ALLE ER VELKOMNE.

ØVRE GALLERI I NIKOLAJ KUNSTHAL D. 3. NOVEMBER 2018 – 27. JANUAR 2019