COPENHAGEN GREEN CAPITAL 2014

Lysene er produceret specielt af Bybi, hvor hjemløse og andre på kanten af arbejdsmarkedet udvinder bivoks fra københavnske bybier. De øvrige lys støbes af certificeret bæredygtig palmeolie. Bivoks og palmeolie giver miljøvenlige lys, og det er derfor med grøn samvittighed, at vi kan lyse København op på naturligste vis på en mørk og kold vinteraften. PR-foto: Maja Nydal Eriksen

Morten Zeuthen spiller cellokoncert i Nikolaj Kunsthal kl. 17
Koncerten varer ca. 45 min. og kan opleves akustisk indenfor, mens den transmiteres ud på Nikolaj Plads via højtaler. Samtidig tændes citatlysene fra kl 17. Marco Evaristti står bag citatet på Nikolaj Plads.

Hvis jeg siger grøn, siger du...
Onsdag den 22. januar 2014 markeres det, at København er kåret af EU som European Green Capital 2014. Et af åbningsarrangementerne »Hvis jeg siger grøn, siger du…« skabes af Københavns Internationale Teater, som samler byen og dens borgere i en fælles og folkelig manifestation. 

30.000 levende lys på byens centrale pladser former citater, der symboliserer tanker, ønsker og udfordringer i forhold til bæredygtighed og miljø, mens musikere skaber stemningen. Citaterne er fundet gennem konkurrencer og workshops afholdt på københavnske folkeskoler, kulturinstitutioner og i de lokale miljøpunkter, og borgerne tænder lysene og puster liv i citaterne.

Isen brænder
Også samarbejdspartnere langs citat-ruten, der løber fra Kgs. Nytorv langs Strøget til Rådhuspladsen, har bidraget med citater. På Gammeltorv kan du læse ”Isen brænder” på dansk og grønlandsk, citat fra Det Grønlandske Hus. Ved Vor Frue Kirke kan du læse citater hentet i Biblen, mens Rådhuspladsen er dækket med SHARING skrevet på 40 forskellige sprog. På Højbro Plads og Nytorv kan borgere og besøgende selv omformulere og færdiggøre citaterne ved at indsætte egne ord med levende lys. 

15 koncerter på 9 pladser og varm suppe
Jørgen Tellers skrigende guitarer starter maratonarrangementet fra metroens undergrund ved Kgs. Nytorv. Derfra er det videre til Nikolaj Kunsthal med Morten Zeuthens cellomusik, og Thomas Clausen indtager Domhuset med klaver. Begge steder kan du både lytte indendørs og udendørs, hvor lyden strømmer ud på pladsen, mens lysene tændes.

På Højbro Plads er der strygermusik med medlemmer af Den Danske Strygekvartet og Nightingale String Quartet. Og på Rådhuspladsen er der verdensmusik med fem orkestre, bl.a. Pierre Dørges New Jungle Orchestra og klezmer-ensemblet Mames Babegenush.

Har du fået kolde fødder undervejs, kan du varme dig i Rådhushallen, hvor der er udstilling af københavnernes billeder af byen fra Instagram-kampagnen #delditkbh med præmieoverrækkelse, tapas, øl og musik kl. 18.30, mens du ude på Rådhuspladsen kan få varm suppe fra kl. 19.30.  

Skriv det med bivoks
Lysene er produceret specielt af Bybi, hvor hjemløse og andre på kanten af arbejdsmarkedet udvinder bivoks fra københavnske bybier. De øvrige lys støbes af certificeret bæredygtig palmeolie. Bivoks og palmeolie giver miljøvenlige lys, og det er derfor med grøn samvittighed, at vi kan lyse København op på naturligste vis på en mørk og kold vinteraften. 

 

■ Rute/pladser: Kgs. Nytorv v. metroen, Nikolaj Plads, Højbro Plads, Vor Frue Plads, Gammeltorv/Nytorv og Rådhuspladsen

■ Musik: New Jungle Orchestra, Travelling Tribes, Opa Opa Orkestar, Mames Babegenush, Final Stroke, Thomas Clausen, Morten Zeuthen, Jørgen Teller, Andreas Bennetzen, Gunvor Sihm/Frederik Øland og Helen Davies

 

COPENHAGEN GREEN CAPITAL 2014 er arrangeret af Københavns Internationale Teater
www.sharingcopenhagen.dk