Tower Session:
Havet i kunsten - foredrag ved Kasper Monrad

Jeannette Ehlers: Atlantiv (Waves), video 2009

Havet har altid spillet en helt særlig rolle for mennesket: Det har forbundet og adskilt folk og har i perioder været den vigtigste kilde til føde. Det har altid været en vigtig færdselsåre og handelsvej, men det besidder også kræfter, som ligger langt uden for menneskets kontrol. I mere end 400 år har havet været et centralt motiv i kunsten. Malerne har til forskellige tider vekslet mellem at iagttage og beskrive det og tillægge det voldsomme kræfter eller en særlig symbolik.

Som et à propos til de aktuelle videoinstallationer af Jeannette Ehlers og Hanne Nielsen & Birgit Johnsen med havet som motiv fortæller overinspektør ved Statens Museum for Kunst, Kasper Monrad om havet i kunsten gennem tiderne. Foredraget tager udgangspunkt i det hollandske marinemaleri fra 1600-tallet og fokuserer derefter på 1800-tals kunstnere som Friedrich, Turner, Eckersberg, Courbet og Winslow Homer. Fra det 20. århundrede inddrages så forskellige kunstnere som Klee, Jorn og Roy Lichtenstein. Endelig inddrages videokunstnere som Pipilotti Rist og Bill Viola.

 

Dyk med ned i kunsthistoriens brug af havet som spektakulært motiv og metafor med kunsthistorikeren Kasper Monrad og Nikolaj Kunsthals to aktuelle udstillinger, Drifting af Hanne Nielsen & Birgit Johnsen og SAY IT LOUD! af Jeannette Ehlers, der begge har havet som omdrejningspunkt.

Kasper Monrad er overinspektør, seniorforsker og dr.phil. ved Den Kgl. Maleri- og Skulptursamling og Statens Museum for Kunst.